Startsida Ridskola Elevinformation Privatstall Personal AFRK Kontakta oss Vägbeskrivning
Hästar Grupperna Säkerhet Policy Scheman Priser Specialgrupper Omgivningarna

Gruppindelning

Barn över 10 är, ungdomar och vuxna är välkomna att rida på Askims Ridhus. åldersgränsen beror på att vi inte har någon ponny-avdelning. äldre barn kan också bättre förstå, och kan också då bättre omsätta en instruktion. Därmed inte sagt att yngre barn inte kan rida.

Vår gruppindelning är från grupp 1 till grupp 5, där grupp 1 är nybörjare och grupp 5 är de mest avancerade. Det är alltid ridläraren som avgör när det är dags att byta nivå. Det bästa är om hela gruppen byter nivå samtidigt och håller ihop då kan man vara säker på att man inte missar något avsitt. Det är därför viktigt att du rider regelbundet varje vecka.
Alla grupper hoppar ungefär var fjärde vecka fr.o.m. grupp 2. För dem som vill finns hoppgrupper för specialträning. För att vara med måste du gå i minst grupp 3 och ha din instruktörs godkännande.

Alla grupper har teoriundervisning 2 gånger per termin.

Nivåindelning

1. Nybörjare, lär sig grunder i skritt och trav, när gruppen är mogen påbörjas galoppövningar. När grunderna och galoppövningarna fungerar tillfredställande blir gruppen en 1-2:a.

1-2. Inga nybörjare tas in i gruppen. Fortsatta övningar i alla gångarter. Mycket sits och balansövningar. Enkla dressyrövningar påbörjas. När balans galopparbete och sits fungerar tillfredställande blir gruppen en 2:a

2. Nu påbörjas hoppning med enkla övningar. Fortsatt arbete med sits och balans samt fortsatta dressyrövningar. När hoppningen och som undertiden ökat i svårighetsgrad och övrig ridning fungerar tillfredsställande blir gruppen en 2-3.

2-3. Nu börjar vi tala om hästens form och försöker inverka mer på hösten. Vi har ridit framdelsvändning och skänkelvikning. Hoppar olika övningar och små banor. När man ibland kan rida sin häst i rätt form och har en tillfredställande inverkan kan man gå i en grupp 3.

3. Den röda tråden är hästens form. Vi rider framdelsvändningar, och skänkelvikningar och ökar kraven på kvalitet, samt går igenom bakdelsvändning. Även större krav vad gäller hoppning. (Då menar vi inte så mycket höjd utan ökar på svårigheterna tekniskt).


3-4. Fler och fler hittar höstens form oftare och oftare. Kraven på sits och inverkan och dressyrrörelsernas kvalitet ökar. även hoppningens svårighetsgrad ökar.


4. Alla hästar går på tygeln. Ryttarna har god känsla för ridningen. Skolorna påbörjas fr.o.m. grupp 4 provar vi ibland att rida på kandar.


5. Som nivå 4 men med högre krav på höstens form och nyansering i ridningen på nivå 5 provar man och utför dressyrrörelser på medelsvår nivå.


Möjlighet för märkestagning finns, och kurser ordnas i detta framför allt under vårterminen.